måndag 11 juli 2011

Ärade Potatis^^

Fått sånt sug efter potatis av någon underlig anledning..
Grunnade lite på det förut..potatis finns i så många former
och kan kryddas in i det oändliga med nya smaker.
Potatis är nog egentligen en rätt bra produkt för
oss, speciellt studenter eftersom det är billigt.

Dock!

Potatis innehåller mycket stärkelse
så det gäller att kompensera med resterande
produkter för att få rätt näringsinnehåll.

Många av oss väljer att inte köpa potatis
pågrund av att det tar tid att skala och är ett
rätt långsamt "arbete" innan den slutgiltiga
matbelöningen..
(Hej mitt namn är skyldig...)

Men om vi faktiskt tog oss lite tid
någon gång i veckan så skulle vi kunna variera
oss mer än bara makaroner eller ris.

Några olika potatisformer och rätter!

Potatismos
Rotmos
Gratäng
Pommes Frittes
Fish and chips
Potatisbullar
Färskpotatis
Sötpotatis
Bakad potatis
Blå Kongo
Chips
Potatis Medaljonger
Potatis Kroketter
Bröd med Potatis
Pressad Potatis
Riven Potatis
Stekt Potatis
Råstekt Potatis
Marinerad Potatis

Osv Osv....

Jag lämnar er inte utan några recept..NIX!

Potatis Medaljonger

Detta lämpar sig till mellanmål eller
tillbehör till middag.
(Gör detta när ni har en ostbit kvar som antingen
går mot sitt slutdatum eller annat som ni vill bli
av med snabbt.)
Är också en bra rätt om man vill få barn att
vilja medverka i matlagning.^^

2 Portioner

Ca 10 stora fasta potatisar
(Kan också ökas om man vill ha mer.)
Några nypor av favorit osten till varje skiva
100g räcker väl.
Oliv Olja
Kryddor efter behag

Gör Såhär
Skala potatisen och skär i lagom skivor
(Ca 0,5 cm duger bra)
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla på olivoljan och krydda med favvis
kryddorna.
Nyp på lite ost på varje skiva och grädda
i mitten av ugnen i ca 10 min
(Lagom är att räkna halva koktiden
som det tagit om ni valt att koka.)
på 200 grader.

Nu är det bara att servera Medaljonerna som de är
eller ha som tillbehör till ert protein.

(Testa och bli korade till vinnare av era barn)

Bon Apetit!

Men...Jag känner mig lite extra generös..
Bjussar på 2 potatisrecept till!

Glöm Pulvermos!

Emelies Piffade Potatismos

Yes^^ Mitt eget recept..prövade mig fram
då jag var sjuk..och det var faktiskt gott^^

Detta behöver du

2 portioner

10 potatisar av valfri sort.
Tacokrydda
Morötter
Ev köttfärs
Thaisås
Salt
Peppar
Ev Ost
Mjölk
Smör

Denna blandning blir rätt matig^^

Gör såhär
Skala och låt koka potatis i ca 20 min.
Skala och riv morötter undertiden som
potatisen kokar.
Om ni väljer den riktigt matiga varianten så
stek också köttfärs under tiden som potatisen
kokar.
Mosa potatisen och tillsätt mjölk, smör och salt
efter behag.
Nu kan ni börja experimentera.
Jag gillar tacokrydda och thaisås.
Blanda i kryddor, köttfärs, morötter och
ev ost i potatis blandningen.
Detta kan man nu välja att äta som det är,
som tillbehör eller lassa i i ungnen tills osten smält
så det blir mer gratäng likande.

Bon Apetit!

Chock-Mos

Detta är en upplivande matupplevelse.
Riktigt kul om ni har barn med i bliden
eller vill överaska någon ända ner i fötterna.^^
Rätten består av att få med alla tänkbara färger.
Varken brunt eller flottigt..bara lite flott;)^^
Gött-Mos=Chock-Mos

Detta behöver du!

4 portioner

Blått/Lila: 20 potatisar av sorten Blå Kongo
Rött:Tomater, Rädisa, Paprika,
Grönt: Sallad, Gurka, Paprika, Selleri, Spenat
Gult: Majs, Paprika, Gula tomater, ingefära,
Rosa: Lax, Skinka, Bacon,
Brunt: Kyckling, Revben, kidnybönor
Grått: Torsk,
Vitt: Champinjoner, vita bönor,
Svart: Svarta bönor,

Helt enkelt en symfoni i Pride och Regnbågens alla färger^^<3

Gör såhär:

Koka Blå Kongo potatisen genom anvisning på
påsen. Tillsätt mjölk och smör och gör ett vanligt
mos.
Skeda upp en stor slev av moset på en tallrik och dekorera med
favorittillbehören av varje färg och smak.
Ropa på den som du bjudit in och bered dig på
ett skratt eller skrik när du ser chocken i ögonen..
("VA!! Blått Mos!!??!!")
Garanterat en hit att bjuda barn på^^

Bon Apetit!

Till sist bjuder jag på bonus..
nämligen Potatis i frukostanda.

Bröd, smör och skivad färskpotatis= Mumms,
gärna med kryddor eller dill, kanske en liten sillbit eller
två för att toppa lite extra.

eller varför inte Skogshuggar frukost?

Detta för mig äter man dagen efter färskpotatisfrossa.
 
Det som är kvar morgonen efter tärnas i bitar
och steks i margarin eller olja till de får stekyta.
Till detta kan man äta smörgås, köttbullar, korv
ketchup, dill eller sill. Bara fantasin och känsliga
smaklökar sätter stopp.

Våga Experimentera!

Bon Apetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar